De Brouwerij

Ons Project

Te midden van het dorp Thorembais-Saint-Trond, ligt de brouwerij Valduc-Thor. De oude hoeve werd gekozen omdat deze pittoresk gelegen was en makkelijk toegankelijk maar ook omdat een vroeger bestaande brouwerij, Brouwerij Meurice, op enkele honderden meters gelegen was van de brouwerij. Onze brouwfilosofie is deze van een sociaal, ecologische en duurzame brouwerij, toegankelijk voor iedereen…

De Brouwerij Meurice


Toen we kozen om brouwerij Valduc-Thor in Thorembais-Saint-Trond te starten, hebben we dat niet voor niks gedaan. We wilden een artisanale brouwerij van weleer terug uit haar assen laten herrijzen. De brouwerij Meurice torende 2 straten verder aan de ingang van “Rue de l’intérieur” vlakbij het rondpunt van de koeien op het dorp uit.

Ontdek het verhaal

De Legende


Er was eens… Valduc “HertogDal”

De legende vertelt dat in het jaar 800 voor de eerste Orval (een referentiedatum voor brouwers), de hertog van Thor-en-Bois van zijn paard viel in een diep dal. Om de wonden van de hertog te genezen, kreeg hij water van de bron te drinken waarin granen en hop van naburige velden waren gemengd. Deze mengeling zorge voor een rap herstel waarna deze vallei omgedoopt werd tot het Dal van de Hertog, HertogDal of Valduc.

Dat is de Legende.

De ware geboorte van Valduc vindt plaats in 2004, in een keuken van een appartement in de “rue Valduc/Hertogendal in Oudergem. Ontstaan uit de testbrouwsels van 4 vrienden gepassioneerd door bier. Het resultaat na enkele brouwsels is het recept Valduc Rio dat eerst gebrouwen werd bij Brouwerij Bertinchamps in Gembloers waarna dankzij het succes het uiteindelijk in 2017 gebrouwen wordt in onze eigen brouwinstallaties in Thorembais: Brouwerij Thor. Deze brouwerij werd opgestart door één van de voorvaderen van Valduc in samenwerking met een vriend en ervaren brouwingenieur die hij tegenkwam op de schoolbanken aan de universiteit (Bio-ingenieurs Faculteit, ManaMa Brouwingenieur).

De Ligging


Het heeft enkele jaren geduurd om een geschikte locatie te vinden voor de brouwerij waar we onze Valduc bieren wilden brouwen. Toen het brouwverleden van de regio Perwez ons ter oren kwam, zijn we dieper gaan graven. Uiteindelijk zijn we zo op de gezellige hoeve komen, het was liefde op het eerste zicht en na ongeveer 9 maanden werd de brouwerstraditie terug in Thorembais terug nieuw leven ingeblazen: Brouwerij Thor was geboren!

Een kleine vierkantshoeve te midden van het dorp. Hard water maar van uitstekende kwaliteit voor het bier. Een conviviale en landelijke omgeving. Een rijke grond, ideaal voor het cultiveren van onze eigen hop. Een gemakkelijke toegang voor zowel wandelaars als bestuurders (met een BOB). Geluk voor iedereen, en zeker voor de brouwer!

 

Een brouwerij met een duurzame visie


Voor de productie van bier, het spoelen van de flessen, de reiniging van de installaties, … verbruikt een brouwerij natuurlijk enorme hoeveelheden water. Om 1 liter bier te produceren, verbruiken kleine brouwerijen ongeveer 6-8 liter water.
Wij proberen het verbruik zo laag mogelijk te houden door te werken met een nieuwe, moderne brouwinstallatie en flessenafvullijn. Ook hergebruiken we regenwater voor de algemene reiniging. Twee opvangtanks van 15 000 liter zijn al voorzien om het water te behandelen. Een project voor het gebruik van grondwater wordt nog bestudeerd, want we hebben onze geografische ligging natuurlijk ook gekozen omdat er veel natuurlijke waterbronnen zijn in Thorembais-Saint-Trond. Uw investering als coöperant zal o.a. voor deze waterzuiveringsprojecten gebruikt worden.

brasserie-graph

We ontwierpen het gebouw van de brouwerij zo, dat het energieverbruik zo laag mogelijk gehouden kan worden. We kozen in de eerste plaats natuurlijk voor een goede isolatie, maar we richtten het gebouw ook energie-efficiënt in. We hebben er bijvoorbeeld voor gekozen om de warmte die door onze koelgroep wordt afgegeven te verbinden met onze warme kamer zodat we de warmte in deze ruimte kunnen recupereren in plaats van ze kwijt te spelen aan te buitenlucht. Het labo en degustatielokaal situeren zich dan weer boven de warme kamer, zodat we ook hier de warmte kunnen hergebruiken. Ook in het onthaal en de bureaus hebben we geen extra verwarmingsinstallatie nodig, want deze ruimtes bevinden zich boven de stoomketel.
Naast energiezuinig, willen we ook zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Dankzij u als coöperant, zal onze volgende investering er een in zonnepanelen zijn, ook al levert onze energieleverancier nu al 100% groene stroom.

Het Sociale Aspect


Om deel te nemen aan een rechtvaardigere wereld, heeft de brouwerij besloten om 5% van de winst te investeren in goede doelen. Jaarlijks zullen de goede doelen op de algemene vergadering gekozen worden. We zijn altijd op zoek naar partners en staan open voor voorstellen.

Als brouwerij willen we er uiteraard voor zorgen dat onze brouwsels een plezier blijven. Daarom respecteren we de Arnolduscode, vernoemd naar Sint-Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers. De code houdt het bevorderen van verstandig bierverbruik en de preventie van alcoholmisbruik aan. Dit betekent onder andere dat er geen alcoholische dranken worden geserveerd aan jongeren tot 16 jaar en dat we de preventie van bestuurders onder invloed ondersteunen.

In augustus en oktober 2017 hebben we onze eerste twee werknemers aangenomen. Deze jobcreatie wordt mogelijk gemaakt dankzij het partnerschap met het Waals gewest en dankzij de coöperanten.

Brouwerij Valduc-Thor


Rue du Ponceau 38
1360 Thorembais-Saint-Trond (Perwez)
België
tel  : +32 483 01 08 99 (FR)
tel : +32 474 35 47 15 (NL)

Beer shop

donderdag
12 h 00 min - 19 h 00 min

Visite de la Brasserie sur rendez-vous

maandag
9 h 00 min - 21 h 00 min
woensdag
9 h 00 min - 21 h 00 min
zaterdag
9 h 00 min - 21 h 00 min